ABD gemisi Suriye'ye hareket etti: Rus jetleri havalandı

60 adet Tomahawk taşıyan ABD destroyeri Donald Cook'un Kıbrıs'ın Larnaka limanından ayrılarak Suriye karasularına yaklaştığı ve Rus uçaklarının gemiyi 4 defa alçak uçuş ile taciz ettiği öne sürüldü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2018 00:00, Son Güncelleme : 10 Nisan 2018 00:09
ABD gemisi Suriye'ye hareket etti: Rus jetleri havalandı

ABD'ye ait Donald Cook isimli destroyerin Kıbrıs'ın Larnaka limanından ayrılarak Suriye karasularına yaklaştığı öne sürüldü. "Arleigh Burke" sınıfı Donald Cook (DDG-75) adlı füze destroyeri, Tartus'un 100 kilometre açığına kadar geldği ve gemide 60 adet Tomahawk füzesi olduğu iddia edildi.

Rus uçaklarının gemiyi 4 defa alçak uçuş ile taciz ettiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Trump'ın açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump bugün yaptığı açıklamada, "Beşar Esed rejiminin Suriye'de kimyasal silah kullanması ile ilgili olarak, "Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı


ABD: BM'nin kararına bakmaksızın yanıt vereceğiz

ABD'nin BM temsilcisi Nikki Haley, güvenlik konseyinden çıkacak sonuca bakmadan kendi hamlelerini yapacaklarını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısı üzerine Fransa, İngiltere, ABD ve konseyin geçici üyelerinden Fildişi Sahili, Hollanda, Peru, Polonya, Kuveyt ve İsveç'in talebiyle toplandı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bölgesel ve küresel güçlerin yıkıcı ve hayal dahi edilemez sonuçlara neden olacak çıkar çatışmaları yüzünden Suriye'deki savaşın ulusal ya da bölgesel bir krizin ötesine geçtiğini ve şu anda uluslararası güvenliği tehdit ettiği uyarısında bulundu.

"BM KARARINA BAKMADAN CEVAP VERECEĞİZ"

ABD BM temsilcisi Nikki Haley ise söz alarak, "BM Güvenlik Konseyi'nden çıkacak sonucun ne olduğuna bakmaksızın cevap vereceğiz" dedi.


Beyaz Saray'dan Suriye açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suriye rejimi ile Rusya'ya, kimyasal saldırı düzenlenen Doğu Guta'nın Duma ilçesini, uluslararası tıbbi yardıma ve gözetime açma çağrısı yaptı

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, Beyaz Saray'daki basın brifinginde Suriye'de rejimin düzenlediği kimyasal silah saldırısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Esad rejiminin masum sivillere karşı düzenlediği kimyasal silah saldırısı ürkütücü. Saldırıdan etkilenen çocukların görüntüleri tüm medeni dünyayı şok etmiştir. Bu durum, Esed rejiminin önceki kimyasal saldırılarıyla tutarlılık göstermektedir." ifadesini kullanan Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın, bu eylemlerden dolayı Rusya ve İran'ın da sorumluluk taşıdığını dile getirdiğini hatırlattı.

"RUSYA, YÜKÜMLÜLÜĞÜNE İHANET ETMİŞTİR"

AA'nın haberine göre Sanders, Esad rejiminin kimyasal silah saldırısında Rusya ve İran'a da işaret ederek, "Onların desteği olmadan bu eylem gerçekleşemezdi. Ayrıca Başkan, Rusya'nın, Esed rejiminin kimyasal silah programını sona erdirme anlamındaki yükümlülüğüne ihanet ettiğini de ifade etmiştir. Bunun karşılığında ödenecek bir bedel olacaktır." şeklinde konuştu.

Sanders, "Uluslararası toplumdan saldırıyla ilgili ellerindeki tüm bilgileri paylaşmasını ve failleri sorumlu tutmasını bekliyoruz. Ayrıca Suriye rejimi ile Rusya'ya, saldırının yapıldığı bölgenin uluslararası tıbbi yardıma ve uluslararası gözetime açılması için çağrıda bulunuyoruz." dedi.

Donald Trump: 48 saat içinde büyük kararlar vereceğiz

Suriye'de rejim güçlerinin kimyasal saldırı düzenlediği iddiasına ABD'den art arda açıklamalar geldi. Saldırıda sinir gazı kullanıldığına dair bulguların olduğu belirtiliyor. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'tan da bir açıklama daha geldi: 48 saat içinde büyük kararlar vereceğiz. Müdahale dahil tüm seçenekleri masada... Beşar Esed rejiminin Suriye'de kimyasal silah kullanması ile ilgili olarak da Trump şunları söyledi: "Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz."

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray'dan da bir son dakika açıklaması geldi. Açıklamada, "Rusya, Suriye'nin kimyasal programını bitirme sözünde durmadı. Duma'da saldırının yapıldığı yer inceleme açılsın. Trump hala Suriye'deki askerleri çekme taraftarı, ancak Esad'ın sivillere karşyı kimyasal silah kullanmayacağından emin olmak istiyor." denildi.

Rusya: Kimyasal saldırı bulgusu yok

Rusya ordusu ise Duma'da herhangi bir kimsayasal saldırı bulgusuna rastlanmadığını açıkladı. Açıklamada yaralılarda kimyasal zehirlenme izi olmadığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber